Påvirk dine seere med den helt rette stemning
Video giver dig som afsender massevis af fordele frem for tekst eller fotos alene. Én af de helt store er, at du med dit valg af musik kan påvirke seerens stemning og sindstilstand, når de ser din video. Musikken i din video fortæller en historie i sig selv og kan få seeren til at føle spænding, glæde, sorg osv. Musikken kan altså være afgørende for, hvor effektiv din video bliver, og derfor er det vigtigt at finde den helt rette underlægningsmusik. Her gi'r vi dig 5 gode råd til processen ...
#1: Find den rette stemning
Når vi laver en video for en kunde, er det ikke ualmindeligt, at det tager 2-4 timer at finde det helt rette stykke musik, som skaber den rette stemning, når man ser den færdige video. Ofte downloader vi 5-10 numre og prøver dem af, så vi kan mærke, om de skaber de følelser, vi vil formidle. Det kan være følelser som:
- Glæde
- Sorg
- Spænding
- Frygt
- "Power"
- Legesyg
- Ro
#2: Undgå at blande forskellige stilarter
Det kan være enormt effektfuldt at gå fra en rolig stemning til en "powerful", så man virkelig understreger stemningsskiftet, men ligesom med så meget andet, gælder den gyldne regel: Less is more. Så det skal ikke overdrives. Det værste, der kan ske, er at seeren mister koncentrationen og begynder at fokusere mere på musikken end på indholdet.
Og selvfølgelig er der ingen regel uden undtagelser. For eksempel har vi selv lavet en video, der leger med stemningen i musikken og med vilje sætter en helt forkert stemning fra starten, hvilket bliver kommenteret af fotografen Hannah Paludan Kristensen. Hun vil ikke ses som en pussenusset fotograf ligesom alle andre, når hun render rundt på en byggeplads og tager billeder af svedige håndværkere og store maskiner.
#3 Indhold og musik skal passe sammen
Dette punkt er vigtigt og derfor også krævende.
Musikken i din video fortæller en historie i sig selv. For eksempel findes der på sites for rettighedsfri musik kategorier, som hedder "weddings" eller "corporate", fordi numrene her emmer af dén stemning, som man som seer associerer med videoer inden for de pågældende kategorier.
Mens du redigerer din video, så tænk over, hvilken stemning du skal formidle videre til seeren. Husk også at se den færdige video flere gange og eksperimentere med musikken. Hvis det lykkes dig at finde et stykke musik, som formidler den helt rigtige steming, UDEN at være noget, som seeren har hørt hundredvis af gange før, så har du fundet en vinder.
For ikke alene har du fundet et stykke musik, som sætter seeren i den rette stemning, du har også fundet et stykke musik, som får seeren til at huske din video, og dermed kundens brand og/eller budskab. Det er jo ren win-win – og videobranding på et højt plan ...
#4 Tilpas musikken til dit publikum
Lad være med at skyde genvej og bare bruge din egen yndlingsmusik. Din egen smag er ikke vigtig – her handler det om din målgruppe. Hvad vil din ideelle kunde foretrække?
Det er nemt at finde et elektronisk dakkedak-nummer og smide på enhver video, men til en video for kosttilskud til kvinder i overgangsalderen eller et yoga-retreat på Bali er det nok lettere upassende.
Du ville heller ikke smide tysk schlager-musik på en video til unge mennesker – medmindre det var for en afterskiing-fest på Heidi's Bier Bar.
Og igen er der ingen regel uden undtagelser ... For eksempel fik denne reklame for sexlegetøj stor succes internationalt, til trods for – eller måske lige netop på grund af – at sangen i reklamen er tysk:
Forskellige parodier såvel som den officielle musikvideo fra bandet Pixie Paris er blevet store hits på YouTube.
#5 Overvej musik i dit budget og din tidsplan
Når du planlægger din video, skal du huske, at du har brug for tid til at vælge den helt rette musik.
Det kan være overraskende tidskrævende at klippe lyd og grafik sammen. Så tag dig god tid!
Hvis du ikke ønsker at bruge rettighedsfri musik – ligesom alle de andre – skal der være plads i budgettet til det. Det er ikke unormalt, at reklamebureauer bruger et sted mellem 15.000 og 100.000 kr. for at få lov til at bruge et stykke musik i én reklamefilm.
På musikdelingssider som Soundcloud kan du også kontakte musikere direkte og hyre dem til at skræddersy et nummer til din video. Ulempen er, at du ikke på forhånd ved, hvad du køber. Ofte har de dog lagt forskellige musiknumre ud, som du kan vælge på forhånd og betale for.
Tag aldrig et ganske almindeligt ikke-rettighedsfrit nummer og brug det i en video. Så får du både rettighedsforeninger som Koda og advokater på nakken, hvis du ikke på forhånd har købt en licens, og det koster mange tusinde kroner. Så medmindre du har budgetteret med det, så bare lad være ...
Hvis du tager højde for alle disse ting, har du snart skabt et monster af en følelsesladet salgsbombe, som vil hjælpe dig eller dit firma – eller jeres kunde – med at storme fremad.